Pe 3 decembrie Guvernul Romaniei impreuna cu Banca Mondiala au lansat oficial Proiectul privind Invatamantul Secundar din Romania (ROSE).
Proiectul, finantat printr-un imprumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondiala, va fi implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pana in anul 2022. Acesta va sprijini 80% dintre liceele de stat si 85% dintre facultatile din Romania, pentru a raspunde problemelor care impiedica tranzitia elevilor de la invatamantul secundar superior la invatamantul tertiar, precum si finalizarea primului an de facultate.
“In anul scolar 2011/12 au fost aproximativ 100.000 de tineri fara perspectiva de a trece catre invatamantul tertiar, reprezentand un procent de 50% dintre elevii inmatriculati in ultimul an de liceu, si aproape 20.000 de studenti au abandonat studiile in primul an de facultate. Astazi, lansam un nou proiect, ROSE, pentru a contribui la solutionarea acestor aspecte. Este cel mai mare proiect al Bancii Mondiale in Europa si Asia Centrala in domeniul educatiei”, a conchis Elisabetta Capannelli, World Bank Country Manager for Romania and Hungary.
ROSE ofera sprijin in abordarea atat a factorilor academici, cat si a factorilor personali ce conduc la abandonul scolar al elevilor sau studentilor prin activitati remediale, tutorat, consiliere, activitati extracuriculare, activitati de practica, programe de tip scoala de vara si centre de invatare. Printre beneficiari se afla elevii din liceele de stat cu performante scazute si studentii din primul an de studii, cat si personalul din aceste institutii de invatamant. In plus, proiectul sprijina interventii la nivel de sistem, in invatamantul secundar superior, inclusiv prin revizuirea programelor scolare, asigurarea formarii profesorilor si revizuirea sistemului de evaluare al elevilor.
Guvernul Romaniei si Banca Mondiala se asteapta ca pana la finalul implementarii proiectului ROSE, de rezultatele acestuia sa beneficieze 1,6 milioane de elevi din 1.160 de licee identificate ca avand „performante scazute” si studenti din 300 de facultati ce se confrunta cu riscul de abandon in primul an. (A.D.).